Activitat 1: "En guàrdia" El Decret de Nova Planta


1) Explica amb les teves paraules la relació entre el nom del Decret de nova planta i els objectius de la seva implantació
Quan parlem del Decret de Nova planta, ens ve al cap la creació d'una nova planta (nou edifici), és a dir, la construcció d’un nou element que substitueix a un element antic.
Per tant, amb la implantació d’aquest decret de nova planta es buscava les noves lleis de castellà imposades per les armes (construcció d’un país nou)

2)    Resumeix la doble lectura que fa Augustí Alcobero dels fets del 12/09/1714
El dia onze de setembre de 1714, el que fa Barcelona és una lluita aferrissada (evitar el saqueig). És a dir, la ciutat de Barcelona, es va jugar la vida i va aconseguir que les tropes borbòniques entressin ordenadament a la ciutat.
El dia següent, el dotze de setembre, les tropes borbòniques van ocupar Montjuic. La ciutat de Barcelona cau en una decadència (insuficiència de menjar). No obstant això, els catalans continuaven obrint les botigues com a signe d’orgull, coratge i resistència.

3) Segons A. Alcobero, l’objectiu del Decret de Nova Planta va més enllà de l’aplicació de les lleis castellanes a Catalunya, explica-ho amb les teves paraules, tot posant-ne exemples.
No tradueixen el model castellà, sinó que imposen un d’absolutista molt més radical (extrem) que a Castell mai s’haurien atrevit a imposar. Un exemple és el Cadastre ( impost aplicat a Catalunya com a càstig de la resistència) i el botifier (catalans partidaris de Felip V, com a traïdors)
L’audiència i la conselleria (formats per jutges i militars) també eren alguns exemples, però que només s’aplicaven a Catalunya.

4)    Qui són José Patiño i el general Berwick?
José Patiño va ser el president de la rail junta independent de Catalunya, on anunciava la supressió de les principals institucions catalanes: El braç militar, la generalitat i el consell decent.
En canvi, Berwick va ser el capità general de Catalunya, d’origen francès. A més va el qui va dur a terme el setge de Barcelona.

5)    Explica la relació entre l’impost fogatge i el del cadastre, per què aquest últim es percebut com a un càstig per als catalans?
El cadastre era un impost directe, nou, que pagava tothom, en funció de les seves riqueses, però que només s’aplicava a Catalunya. Aquest impost, es podia subdividir en personal (no el paga ni la noblesa ni l’església) i patrimonial (el pagava la noblesa i l’església)

En canvi, el fogatge era un impost, ja existent, que es pagava en funció dels focs per llars.


El Decret de Nova Planta: 1716




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada