8.2 Activitat Optativa: Les coves de Sant Oleguer

ACTIVITAT OPTATIVA: LES COVES DE SANT OLEGUER



1.    Quan es produeix aquest fenomen del barraquisme? Perquè justament a Sabadell? Només a Sabadell? Busca informació sobre altres coves habitades durant el mateix període a altres ciutats.
En els anys 40 i 50 Sabadell va rebre nombroses persones que arribaven a aquesta ciutat per motius econòmics, amb el creixement del tèxtil, o polítics. La manca d'habitatges per a la classe obrera, conjuntament amb els baixos sous de l'època, els va portar a viure en aquesta mena de coves, ja que no es podien permetre viure en un habitatge de millors condicions. 
Aquest fet va succeir a Sabadell, principalment, perquè hi va haver una demanda local de mà d'obra per part de la indústria d'aquesta mateixa ciutat. No obstant això, també hi ha altres motius, com per exemple, alguns homes i dones que havien donat suport a la República durant la Guerra Civil, fugien dels seus països d'origen per tal d'evitar la represàlia del règim franquista.
Durant aquells anys, també es van construir coves en altres indrets de la ciutat al llarg del riu Ripoll, com per exemple, a la Llanera, Can Puiggener, al Taulí o a la Cobartera.
Com a data important, a Sant Oleguer, l'any 1946, hi havia més de 119 coves habitades.


2.    D’on provenen la majoria d’habitants de les coves? per quins motius marxen del seu lloc d’origen?

La majoria provenien de zones rurals, com Múrcia, Andalusia, etc. Un lloc dels més habituals era Màlaga. Les principals causes per les quals marxaven del seu lloc d'origen va ser: baixos sou, no hi havia treball, manca d'habitatges, etc. 

3.    Després de mirar el reportatge descriu com eren les coves i intenta imaginar-te les condicions de vida. Relaciona-ho amb les condicions de vida durant la postguerra més immediata dels anys 40 ( augment de malalties, mortalitat...)

Les males condicions de vida predominaven tant el la postguerra com en les coves. De fet, són períodes en què hi ha una forta mortalitat per diferents causes:
La causa més abundant que causava el nombre alt de morts eren les malalties: la falta d'higiene i la manca de medicaments feia que la població fos molt sensible davant d'aquestes amenaces. A més, la mortalitat infantil era molt elevada i, com a conseqüència d'aquestes amenaces, l'esperança de vida era baixa. 

4.    Reflexiona i relaciona-ho amb l’actual fenomen dels ocupes ?
En el moment de recessió econòmica en el que ens trobem, estan a l’ordre del dia els continus casos de desnonaments, gent jove a la qual li és impossible trobar feina i, per tant, li és impossible també l’accés a l’habitatge, i d’altres tipus de casos similars que no han fet més que potenciar el fenomen de l'ocupació d'habitatges aliens, els anomenats “
ocupes” o “okupes“, terme que ha anat acceptant la jurisprudència per tal d’anomenar a aquest tipus d’usurpacions.
Dit això, ens adonem que una cosa semblava amb tota aquella població que havia d'habitar en coves, ja que no li quedava cap altra opció. De fet, els motius per ocupar una cova o un habitatge (en l'actualitat) són els mateixos: impossibilitat d'accedir a una feina i, com a conseqüència, no es poden permetre pagar un habitatge. 


5.    Reflexiona: En el reportatge s’insisteix molt en la solidaritat, la tasca assistencial i l’ajuda veïnal, relaciona-ho amb l’actualitat, creus que continua existint? raona la resposta.

Penso que actualment s'està perdent la solidaritat, l'ajuda veïnal, la tasca assistencial, etc. Dic perdent perquè penso que encara hi ha gent que lluita per conservar aquesta actitud.
Avui en dia vivim en comunitat però som persones independents, intentem evitar demanar ajuda i tampoc ens agrada que ens atabalin. De fet, podria afirmar que, vivim en blocs de pisos perquè així ho construeix la ciutat, però seríem igual de feliços (o la majoria de la societat seria igual de feliç) vivint en cases totalment aïllades.

Com s'esmenta en el vídeo, abans, en una mateixa cova hi podien arribar a viure més d'una família, sense cap mena de disputa. Malauradament, això ja no és així. La nostra casa és nostra, som molt més independents i egoistes. 


Les coves de Sant Oleguer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada